Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

… η αγάπη έρχεται στο τέλος …


Η αγάπη λένε είναι κάτι που όταν σου έρθει δεν μπορείς να το αποχωριστείς. Κάθεσαι εκεί, σε έναν μαύρο, μαλακό καναπέ, βουλιάζεις μέσα του και σφίγγεις το μαξιλάρι καρδούλα του ΙΚΕΑ όσο πιο δυνατά μπορείς. Κάπως έτσι το έχω φανταστεί…

Η αγάπη λένε είναι κάτι μαγικό. Είναι μωρέ αυτό που θα σε κάνει να μην νοιαστείς πόσο απέχει το Γκάζι από το Λυκαβητό και να πας έτσι, περπατητά, για βόλτα. Να σου χαμογελάει, τρώγοντας ένα chicken burger, μετά από ένα ποτάκι στην Καρύτση…

Η αγάπη λένε είναι κάτι πραγματικό. Να κατεβαίνεις στην παραλία, σαν τρελός με ένα σακίδιο στην πλάτη και μια φωτογραφική μηχανή και μόνη σου έννοια είναι να βγουν καλές οι φωτογραφίες που θα χαζεύεις χαμογελώντας όλο τον χειμώνα.

Η αγάπη λένε είναι στιγμές. Στιγμές που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Μια 17χρονη πρόταση γάμου στην μέση μιας πλατείας, που θα τη θυμάσαι και θα γελάς στα 30 σου. Η ατάκα στην καφετέρια που πάντα θα θυμάσαι και επίσης θα γελάς.

Η αγάπη λένε είναι αισθήσεις. Να μου χαμογελάς και να λέω «αξίζει». Τι κι αν δεν ξέρουμε πως αγαπιόμαστε, θα το καταλάβουμε κάπου πιο μετά. Πειράγματα για να δώσεις σημασία σε αυτόν που μέχρι χτες σου ήταν άγνωστος. Να κάνεις διαρκώς αισθητή την παρουσία σου για να δεις στα μάτια του άλλου αν νιώθει το ίδιο κι αυτός.

Η αγάπη λένε είναι παρέα. Να κάθεσαι σε ένα παγκάκι, να λες τα σώψυχα σου και μετά να τρέχεις μέχρι τον Κάνδαυλο να προλάβεις να φας σαν να μην υπάρχει αύριο χαζογελώντας. Να βλέπεις τον άλλον μετά από μήνες και από αμηχανία να του το παίζεις ο ωραίος, εκλιπαρώντας για ένα «κι εσύ μου έλειψες».

Η αγάπη λένε είναι άγγιγμα. Να φοβάσαι να πάρεις μια αγκαλιά τον άλλον, επειδή φοβάσαι μην καρφωθείς. Να είσαι αμήχανα κοντά, ίσα που να αισθάνεσαι την αναπνοή του άλλου, να μη θες να χάσεις στιγμή από όλο αυτό, αλλά παράλληλα να θες να ανοίξει η γη να σε καταπιεί – γιατί νομίζεις πως τα χει καταλάβει όλα.

Όλα αυτά, όμως, δεν είναι μόνο η αγάπη. Αυτά είναι η ζωή και αυτές είναι οι στιγμές που θυμάμαι τα τελευταία χρόνια να μου δίνουν δύναμη για να συνεχίσω. Και αυτό είναι αγάπη. Και την αγάπη δεν την καταλαβαίνεις εκείνη τη στιγμή, αλλά όταν σκεφτείς πως θα ήταν η ζωή σου, αν δεν μπορούσες να τα ζήσεις όλα αυτά.

Η αγάπη έρχεται στο τέλος. Και μένει. Εκεί.

Βρες την

Κ.